Oppimispäiväkirjasta

Oppimispäiväkirjan tarkoitus on auttaa reflektoimaan omaa oppimisprosessiaan. Samalla se toimii välineenä, jolla palautetta voi antaa kumpaankin suuntaan: ohjaaja saa tietää, mitä opiskelijat ovat oppineet, mikä on ollut vaikeaa, millaiset menetelmät toimivia; toisaalta opiskelija voi saada palautetta omasta oppimisestaan (ainakin, jos tulee suoraan kysymään).

Aivan aluksi on siis hyvä kirjata oppimisprosessin alkutila: Mitkä ovat odotuksesi? Mitä tiedät ennestään? Mikä on motivaatiosi?

Tämän pohjalta on hyvä kirjata omia tavoitteitaan ja keksiä oma motivaatio, jos sitä ei vielä ole. Mihin juuri minä voisin käyttää näitä taitoja, joita täällä odotan oppivani?

Prosessin kuluessa voi sitten asettaa itselle välitavoitteita vaikkapa viikon ongelmiin liittyen. Mitä minun pitäisi opiskella tällä viikolla, jotta kykenisin ratkaisemaan tämän ongelman? Mikäköhän on tämän ongeman oppimistavoite? Toisaalta, jos ongelma tai viikon aihe ei tunnu mielekkäältä, kannattaa siitäkin kertoa ja pohtia, miksi tuntuu siltä!

Aivan yhtä tärkeää on arvioida oman prosessinsa edistymistä. Mitä olen oppinut? Olenko saavuttanut ne välitavoitteet, joita asetin itselleni? Panostinko tähän asiaan ollenkaan? Kannattaa muistaa, että oppiessa löytää usein enemmän uusia kysymyksiä kuin saa vanhoihin vastauksia. Avoimet kysymykset kannattaa myös kirjata muistiin - ja työstää niitä jatkossa, ehkäpä ne ratkeavat kurssin aikana.

Kaikki omat sovellukset käsiteltävistä asioista ovat loistavia! Niitä ohjaaja voi sitten käyttää vaikka esimerkkeinä, kun yrittää havainnollistaa jotain hankalaa asiaa. Samoin omat assosiaatiot, miten uudet asiat liittyvät aiempaan tietämykseen, analogiat reaalimaailmaan, muihin tietojenkäsittelytieteen alueisiin tai mihin tahansa maan ja taivaan välillä.

Myös omat tuntemukset ovat tärkeitä. Miltä tämän asian oppiminen tuntuu? Onko se suossa kahlaamista vai näenkö välähdyksinä avaruuden sfääreihin? Saanko tyydytystä omasta oppimisestani?

Lisäksi oppimispäiväkirjassa voi ratkoa ylimääräisiä ongelmia, keksiä uusia ongelmia, piirtää kuvia, kirjoittaa runoja, aforismeja... foorumi on vapaa ja kerrankin Sinulla on kuuntelija!